Voor al je vragen over seks

Zwanger, en dan?

Als de zwangerschapstest positief is, ben je zwanger. Je moet dan een keuze maken: wil je de zwangerschap uitdragen of wil je de zwangerschap afbreken? Wat je ook kiest, denk er goed over na. Je keuze kan grote gevolgen hebben. 

Zwangerschap uitdragen?

Als de zwangerschapstest positief is, ben je zwanger.Misschien wilde je dat graag...

Lees meer over dit onderwerp

Zwangerschap afbreken

Als je ongewenst zwanger bent, dan kun je de zwangerschap laten beëindigen. Welke...

Lees meer over dit onderwerp

Direct contact met Sense

Word je onvruchtbaar van een abortus?

Zwanger?

Ik ben nog geen 16 jaar. Kan ik dan toch een abortus laten doen?

Ja, maar dan heb je wel toestemming nodig van je ouders.

Wil je niet dat je ouders erachter komen dat je zwanger bent? Maak dan een afspraak bij een maatschappelijk werker van bijvoorbeeld het FIOM (www.fiom.nl). Alleen die mag in plaats van je ouders toestemming geven. Wat doet zo'n maatschappelijk werker? Ze houdt een gesprek met je om samen met jou de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Wat zijn je mogelijkheden? Ook helpt ze met het nemen van je eigen beslissing.

Word je onvruchtbaar van een abortus?

Nee. Door een abortus wordt je niet onvruchtbaar. Je kan nog gewoon kinderen krijgen.

Doet een abortus pijn?

Dat verschilt. Sommige vrouwen hebben er helemaal geen last van. Andere hebben het gevoel dat ze erg ongesteld zijn. Tijdens de behandeling word je in elk geval verdoofd.

Hoeveel jongeren onder de 20 jaar doen ieder jaar abortus in Nederland?

Ongeveer 4.350 jongeren onder de 20 jaar kiezen ieder jaar voor abortus

(bron: Landelijke Abortus Registratie, 2010, Hans Kruijer & Ciel Wijsen, RutgersWPF)

Een abortus, wat is dat eigenlijk?

Een abortus is het afbreken van een zwangerschap. Dat kan met een abortuspil of met een andere behandeling. Het hangt af van hoe veel weken je zwanger bent, welke methode bij jou past. De abortus gebeurt meestal in een kliniek, die zitten over heel Nederland verspreid. Meer over abortus.

Ik ben zwanger en ik wil dit kind houden. Wie kan me helpen?

De huisarts of iemand van Sense kan je daarbij helpen. Je kan ook terecht bij Siriz. Zij kunnen je helpen bij het regelen van onderdak, geld en ondersteuning. www.siriz.nl

Ik ben zwanger, ik twijfel wat ik moet doen. Kind of abortus. Wie kan me helpen?

De huisarts of iemand van Sense kan je daarbij helpen. Je kan ook terecht bij de FIOM. (www.fiom.nl). Die zijn gespecialiseerd in het maken van een keuze als je zwanger bent.

Ik ben zwanger, en ik wil geen kind. Wat moet ik nu doen?

Je kan je zwangerschap laten afbreken, dat heet een abortus. Hoe eerder in je zwangerschap je dat laat doen, hoe makkelijker het voor je kan zijn. Als je minder dan 12 weken zwanger bent kan je kiezen uit de abortuspil of een zuigcurettage. De abortuskliniek kan je hier uitleg over geven. Er zijn ook andere opties. Soms kan je familie de eerste tijd het kind opvoeden en kan je dat later zelf overnemen, als je ouder bent en beter voor jezelf kunt zorgen. Of je kunt je kind de eerste tijd onderbrengen in een pleeggezin. Heel soms kiezen mensen om hun kind af te staan voor adoptie. Dat kan je allemaal bespreken met je huisarts of met Sense.

Ik ben zwanger, wat moet ik nu doen?
Je hebt een zwangerschapstest gedaan en daaruit komt dat je zwanger bent. Wat nu?
Je hebt de keuze uit twee opties: de zwangerschap uitdragen en het kind krijgen, of de zwangerschap laten afbreken (abortus). Het is belangrijk dat je daar goed over nadenkt. Dat kan je doen samen met je huisarts, of met iemand van Sense. Die kunnen je doorverwijzen naar extra begeleiding, of naar een abortuskliniek bij jou in de buurt.
Waar kan ik een zwangerschapstest kopen?
Die kan je kopen bij de drogist of apotheek voor ongeveer €10,00. Bij de huisarts of een Sense spreekuur kun je een zwangerschapstest gratis laten uitvoeren.
Ik word niet ongesteld, ben ik dan zwanger?
Dat kan, maar dat hoeft niet. Soms kan je door stress later ongesteld worden, of door iets anders. Doe een zwangerschapstest om dat te checken. Ben je niet zwanger, ga dan naar je huisarts. Hij kan onderzoeken wat bij jou de oorzaak is. Ben je wel zwanger, dan kan je huisarts of Sense je ook verder helpen.
Ik ben bang dat ik zwanger ben. Hoe kom ik daar achter?
Doe een zwangerschapstest. Als je zwanger bent, word je niet meer ongesteld. Een zwangerschapstest kun je doen vanaf de eerste dag dat je ongesteld had moeten worden. Dus vanaf de eerste dag dat je overtijd bent. Daarvoor heeft geen zin, dan zitten er nog niet genoeg zwangerschapshormonen in je bloed.Je kunt een zwangerschapstest kopen bij een apotheek of drogist voor ongeveer €10,00. Bij de huisarts of een Sense spreekuur kun je een zwangerschapstest gratis laten doen.
Tot hoeveel weken zwangerschap kun je een abortus laten doen?

Tot uiterlijk 22 weken is een abortus mogelijk in Nederland. Tot en met 12 weken zwangerschap kan een zwangerschap beëindigd worden door een zuigcurettage. Tussen de 13 en 22 weken is een zwangerschap afbreken in Nederland nog wel mogelijk maar de behandeling is dan anders en zwaarder en het kan ook niet in alle abortusklinieken. Lees meer over een zwangerschap afbreken.

Waar kun je niet zwanger van worden?
 • Heb je een condoom gebruikt? En is dat goed gegaan? Dan kun je ook niet zwanger worden
 • Gebruikte je geen condoom, maar wel een ander voorbehoedmiddel? En is dat goed gegaan? Dan kun je ook niet zwanger worden.

Je kunt ook niet zwanger worden van:

 • Vrijen met de kleren aan
 • Doorslikken van sperma
 • Sperma in het badwater
 • Sperma op andere delen van je lichaam (behalve je vagina)
Hoe kun je zwanger worden?

Je kunt zwanger raken als er sperma in de vagina komt. Dat kan door:

 • neuken (penis in vagina),
 • als er op een andere manier sperma in de vagina komt.

Bijvoorbeeld als er nog sperma of voorvocht van de penis op je vingers zit; als je met de penis tegen vagina aankomt; of als na anale seks sperma uit de anus de vagina indruipt. Je kunt daar zwanger van worden als je GEEN condoom of andere anticonceptie gebruikte. Of als er iets mis is gegaan met de anticonceptie. Je bent de pil vergeten of het condoom is gescheurd.

Ik heb zere borsten en ben heel moe, ben ik dan zwanger?

Dat kan, maar dat hoeft niet. Als je zwanger bent kun je klachten krijgen als: moeheid, misselijkheid en zere borsten. Ook word je meestal niet meer ongesteld. Doe een zwangerschapstest om het zeker te weten.

Wat gebeurt er in je lichaam als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, kun je lichamelijke veranderingen merken:

 • Pijnlijke borsten: dit kan wijzen op een zwangerschap maar het kan ook komen omdat je in de puberteit zit.
 • Vermoeidheid: dit kan wijzen op een zwangerschap, maar het kan ook een andere oorzaak hebben.
 • Misselijkheid: ben je al een paar dagen 's ochtends misselijk, dan is het verstandig om te testen of je zwanger bent.
 • Je wordt niet meer ongesteld.
 • Je verliest slechts een heel klein beetje bloed. Soms verliezen meisjes een heel klein beetje bloed als ze zwanger zijn.

 

Kan mijn vriendin zwanger worden als ze ongesteld is?

Ja! Zelfs als jouw vriendin ongesteld is, kan zij zwanger worden als jullie onveilig vrijen!  Dit komt doordat er tijdens de menstruatie al een nieuwe eicel kan rijpen. En doordat sperma in een vrouwenlichaam tot zeven dagen na de seks een eicel kan bevruchten. Vrij dus altijd veilig, óók tijdens de menstruatie. Zo voorkomen jullie een ongeplande zwangerschap en besmetting met soa’s.