Voor al je vragen over seks

Jongenslichaam

Over piemels gaan de wildste verhalen rond. Maar hoe zit een penis nou echt in elkaar en is groter echt hetzelfde als beter? Lees hier hoe het zit. En lees hoe een jongenslichaam verandert in de puberteit, waar sperma vandaan komt en hoe je je penis schoonhoudt. 

Direct contact met Sense

Mijn erectie is scheef. Moet ik me zorgen maken?

Jongenslichaam

Ik heb bobbeltjes op de rand van mijn eikel zitten; wat zou dit zijn?

Mogelijk gaat het hier om pearly penile papules, in het Nederlands 'parelketting' genoemd. Het zijn kleine, witte bobbeltjes (papillen) die boven op de rand van de eikel liggen. Dit is een normaal verschijnsel, waar je niet voor behandeld hoeft te worden. Deze papillen worden vaak verward met genitale wratten. Genitale wratten is een soa, de papillen niet. De parelketting is meestal zichtbaar vanaf de puberteit. Een parelketting is volkomen onschuldig en komt niet omdat je je niet goed wast. Wil je het zeker weten? Ga dan naar je huisarts of naar een spreekuur van Sense.

Mijn erectie is scheef. Moet ik me zorgen maken?

Nee hoor. Iedere erectie is weer anders. Sommige zijn recht en andere zijn scheef. Pas als je er echt last van hebt met seks is het aan te raden ernaar te laten kijken. Ga dan naar je huisarts of naar Sense.

Ik ben zestien en ik heb nog bijna geen baardgroei. Is dat normaal?

Ja hoor. Iedere jongen is verschillend. Sommige jongens krijgen eerder baardgroei dan anderen. En soms hebben jongens gewoon weinig haar op hun gezicht. Dat is heel normaal.

Als ik een erectie heb doet mijn eikel pijn. Wat is er aan de hand?

Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je voorhuid te nauw is. Bij een erectie komt je eikel meestal bloot. Als je voorhuid te nauw is past je eikel er niet goed door. Dat kan pijn doen. Een andere oorzaak kan zijn dat je toompje te kort is. Dat is een peesje dat aan je voorhuid vastzit.Wil je er iets aan doen? Dat kan, het is makkelijk op te lossen. Ga dan naar je huisarts of een Sense spreekuur. Zij kunnen je verder helpen. Ben je besneden? Dan heb je geen voorhuid meer. Heb je wel klachten met je erectie, ga dan naar de huisarts of naar Sense.

Ik ben veertien en mijn piemel is nog niet zo groot als die van een vriend van mij. Is dat normaal?

Ja, dat is normaal. Sommige jongens groeien eerder dan andere. En niet alle piemels worden even groot.  Als je bent uitgegroeid is een slappe penis tussen de 6 en 13 centimeter lang. Een stijve penis is ergens tussen de 12 en 21 centimeter lang. Je hoeft je dus geen zorgen te maken.

Ik ben veertien en de meiden uit mijn klas zijn langer dan ik. Is dat normaal?

Ja hoor. Meiden groeien vaak eerder en sneller dan jongens. Vaak halen jongens meisjes op latere leeftijd weer in.

Hoe kan je een jongen laten klaarkomen?

Een jongen kan je laten klaarkomen door te neuken, aftrekken of pijpen. De eikel wordt dan gestimuleerd door de vagina, de handen of de mond, wat een lekker gevoel geeft. Andere lekkere plekjes (erogene zones) zijn bijvoorbeeld de ballen, het perineum, de anus en de prostaat. Maar ook de tepels en de binnenkant van de armen kunnen voor jongens opwindend zijn.

Ik ben geboren in een jongenslichaam, maar ik voel me een meisje. Wat moet ik doen?

Als je je niet thuis voelt bij het geslacht waar je mee bent geboren, ben je transgender. Veel transgenders gaan in transitie: ze gaan leven als het geslacht waar ze zich bij thuis voelen. Daar kunnen ook hormoonbehandeling en operaties bij horen. Of jij hier ook behoefte aan hebt, kan alleen jij bepalen. Hoe doe je dat? Allereerst: door veel informatie op te zoeken. Ook is het goed om contact te zoeken met andere transgenders. Praat erover met een hulpverlener of met iemand anders die je vertrouwt. Geef jezelf de tijd om erachter te komen wat jij nodig hebt. Meer over transgender zijn.

Waarom wordt mijn penis zo gevoelig als ik ben klaargekomen?

Dat kan twee oorzaken hebben. Het kan komen door wrijving: bij aftrekken, (anaal) neuken of pijpen wordt de penishuid sterk geprikkeld. De penis kan ook gevoelig worden doordat er meer hormonen vrijkomen na je orgasme. Onderzoekers kunnen beide oorzaken nog niet verklaren. Het is ook niet duidelijk of er verschil in gevoeligheid is tussen besneden en onbesneden jongens.