Voor al je vragen over seks

Wat is de morning-afterpil?

De morning-afterpil is een pil die je slikt als je onveilige seks hebt gehad. Dus seks zonder voorbehoedmiddel (condoom, pil of andere anticonceptie). Het slikken van de morning-afterpil maakt de kans op zwangerschap een stuk kleiner.

Hoe werkt het?

Slik binnen 72 uur na de seks de morning-afterpil. Als je de morning-afterpil binnen 24 uur na de onveilige seks slikt, is de kans op een zwangerschap het kleinst.

Gebruik je medicijnen?

Gebruik je medicijnen tegen hiv, epilepsie of tuberculose, of gebruik je pillen met sint-janskruid? Of heb je deze de afgelopen 4 weken gebruikt? Dan werkt de morning-afterpil minder goed. Om de kans op een zwangerschap zo klein mogelijk te maken, wordt een morning-afterspiraal geadviseerd. 
Als je dit niet wilt, kun je eventueel het dubbele aantal tabletten gebruiken. Maar dan blijft het onzeker of de morning-afterpil wel werkt. 

Waar koop je een morning-afterpil?

Je kunt de morning-afterpil kopen bij een apotheek of drogist (voor ongeveer € 13,00). Hier vind je alle adressen van apotheken en drogisten die de morning-afterpil verkopen. Je hebt géén recept van de huisarts nodig.

's Avonds of op zondag nodig?

's Avonds en op zondag zijn de meeste drogisten niet open. Kijk daarom op de deur van je apotheek welke apotheek er in de buurt open is. Er zijn ook drogisten op grote treinstations die 's avonds of op zondag open zijn.

Hoe oud moet je zijn om zelf de morning-afterpil te halen?

Wil je extra advies over de morning-afterpil?

Heb je een morning-afterpil genomen, maar ben je bang dat je toch zwanger bent geraakt? Neem contact op met je huisarts of met de Sense Infolijn. Ook kun je terecht bij een abortuskliniek.

Laat je meteen testen op soa's als je bij je huisarts of op het Sense-spreekuur bent. Als je de morning-afterpil nodig hebt, heb je waarschijnlijk ook risico gelopen op soa's.

Game: Morning after

Wat doe je als je ontdekt dat je onbeschermde seks hebt gehad? Delano en Ruth denken er allebei anders over en dan gaat het mis. Pak jij het wel slim aan? Speel Morning after op Can You Fix It?.

Niet op tijd voor de morning-afterpil?

Is de onveilige seks tussen de 3 en 5 dagen geleden? Dan heb je 2 keuzes:

  1. Morning-afterspiraal
    Tot 5 dagen na de onveilige seks kun je een morning-afterspiraal laten inbrengen door een arts. Dat is hetzelfde als een koperspiraal. Dit spiraaltje zorgt ervoor dat er geen bevruchte eicel kan groeien in je baarmoeder. De kans dat je zwanger wordt, is nu heel erg klein. Het spiraaltje kun je daarna gewoon laten zitten. Het werkt dan als anticonceptiemiddel. Je kunt voor een spiraaltje terecht bij de huisarts, maar ook bij sommige Sense-spreekuren.
     
  2. EllaOne
    De EllaOne is een nieuw soort morning-afterpil. Je kunt de EllaOne slikken tot 5 dagen nadat je onveilige seks hebt gehad. Dus je hebt iets meer tijd dan bij een gewone morning-afterpil. De EllaOne is zonder recept bij drogist en apotheek verkrijgbaar. Meer over EllaOne.

Is de onveilige seks langer dan 5 dagen geleden?

Dan kun je geen morning-afterpil of spiraal meer gebruiken. Je moet afwachten of je zwanger bent geworden. Lees hier hoe je erachter komt of je zwanger bent.

Meer lezen over de morning after-pil?

Meer lezen over de morning after-pil?

Lees de brochure Morning-afterpil na onveilige seks

Brochure downloaden

Anticonceptie

Anticonceptie

Wist jij dat er meerdere anticonceptiemiddelen zijn? Bekijk ze samen met Britt.

Naar video's Britt Talk