Print Page

Anale seks

Icoontje Links

Icoontje Werkstukinformatie

Icoontje FAQ

Icoontje Sense

Anale seks kan lekker zijn. Veel mensen schamen zich er echter voor of vinden het vies. Anale seks is een beetje taboe. Wat is lekker? Het kan lekker zijn als de anus gestreeld wordt. Het kan ook lekker zijn om met een vinger naar binnen te gaan. Maak je vinger vochtig met speeksel of glijmiddel. Bij de eerste aanraking knijpt de anus samen. Dat is een reflex van de sluitspier. Laat je vinger er even op rusten, daarna kan je verder gaan.

Meer:
Zoenen
Met jezelf vrijen
Klaarkomen meisje
Klaarkomen jongen
Vingeren
Aftrekken
Beffen
Pijpen
Neuken
Anale seks

Pijn bij het vrijen

Dit kan ook

 • Het aanraken en vingeren van de anus als je masturbeert
 • De anus van je vriend of vriendin aanraken en vingeren als jullie vrijen
 • Iets inbrengen in de anus: een vinger, penis of vibrator
 • Het likken van de anus (rimmen)
 • Bij een jongen op het stukje huid tussen de anus en ballen drukken (het perineum)

Prostaat aanraken
Net voorbij de sluitspier kun je bij een jongen de prostaat voelen. Dit is één van de gevoeligste plekjes van een jongenslichaam. Dit plekje zit in de anus, op ongeveer vijf centimeter diepte, aan de kant van de buik. Sommige jongens vinden het opwindend als hun prostaat wordt aangeraakt. Dat doe je door met je vinger op en neer te gaan in de anus.
De anus ligt vlakbij de geslachtsorganen, heeft veel zenuwuiteinden en trekt samen als je klaarkomt. Dat geeft anale seks een lekker gevoel.

Pijn
Anale seks hoort geen pijn te doen. Maar als je er geen ervaring mee hebt, kan dat wel gebeuren. Gebruik glijmiddel en ontspan je tijdens het vrijen, dan verdwijnt de pijn. Is het pijnlijk als de penis in de anus gaat? Trek de penis langzaam terug. Als je het snel doet, kan dat extra pijnlijk zijn. Veel mensen vinden de anus een fijne plek. Jij niet? Gewoon zeggen. Je hoeft niet alles lekker te vinden.

Tips voor anale seks zonder problemen

 • Neem de tijd.
 • Begin voorzichtig, geef elkaar de tijd om te ontspannen.
 • Gebruik altijd een glijmiddel op waterbasis.
 • Gebruik altijd een condoom. De binnenkant van de anus is heel vatbaar voor infecties. Er kunnen gemakkelijk wondjes ontstaan waardoor je risico loopt op hiv en andere soa's. Neem contact op met Sense als het condoom is gescheurd.
 • Maak er geen moeten van: lukt het niet? Doe dan iets anders dat jullie opwindt. Maak je je zorgen over de hygiëne? Zorg dat je gepoept hebt. Ook kun je eerst lekker samen douchen. Gebruik een nieuw condoom als je na anale seks vaginale seks hebt. Of was eerst de penis als je het toch zonder condoom hebt gedaan. Doe dat ook met dildo's en vibrators.
 • Let op een goede pasvorm als je een voorwerp inbrengt in de anus. Het einde moet rond zijn en breder dan de rest zodat het niet tussendoor naar binnen kan glijden.

Heb je als meisje anale seks met een jongen? Let op: je kunt niet zwanger worden van anale seks. Maar je kunt wel zwanger worden als het sperma terugloopt naar de vagina.

De eerste keer
De eerste keer anale seks kan eng zijn en soms pijnlijk. Meestal verdwijnt dit als je meer ervaring hebt, als je glijmiddel gebruikt en als je ontspannen bent tijdens het vrijen.

Stap voor stap

 • Ga eerst met je vinger op de anus, om te wennen aan het gevoel. Als jullie dat lekker vinden, kan je je vinger een beetje in de anus stoppen en langzaam op en neer gaan.
 • Wil je allebei verder? Gebruik bijvoorbeeld een kleine dildo die je voorzichtig een stukje naar binnen brengt. Zo kan je wennen aan iets wat groter is dan een vinger (maar wel kleiner dan een penis).
 • Allebei nog steeds oké en zin om verder te gaan? Dan kan je langzaam het puntje van de penis erin doen (gebruik een condoom en veel glijmiddel!). Doe het langzaam en voorzichtig, zodat je er allebei aan kan wennen. Als de penis in de anus pijnlijk is, moet je deze langzaam terugtrekken. Als je het snel doet, kan het extra pijnlijk zijn.
 • Voelt dit nog steeds goed voor allebei? Dan kan de jongen langzaam wat dieper en wat sneller in de anus gaan.

Ervaringen
Ervaringen uitwisselen over anale seks?
Ga naar het forum van Sekswoordenboek.

Top, bottom of versatile?
Als twee jongens anale seks met elkaar hebben, gebruiken ze soms de woorden 'top', 'bottom' en 'versatile'. Top betekent dat je de ander anaal neukt: jij gaat bij hem naar binnen. Bottom betekent dat je door de ander anaal geneukt wordt: hij gaat bij jou naar binnen. Versatile is Engels voor 'veelzijdig' en betekent dat je het allebei leuk vindt: top zijn én bottom zijn.

Anale seks alleen iets van homo's? Nee hoor, ook hetero's hebben anale seks. Bij zowel homo's als hetero's is het één van de vele manieren om met elkaar te vrijen.

Sense Spreekuur Sense Spreekuur Soa-test Condooms Condoomautomaat Morning-afterpil