Print Page

Meisjesbesnijdenis

Icoontje Links

Icoontje Werkstukinformatie

Icoontje FAQ

Icoontje Sense

Bij meisjesbesnijdenis wordt de clitoris bijna of helemaal weggehaald. Soms worden ook de schaamlippen weggehaald. In de meest ernstige vorm worden de clitoris en schaamlippen weggesneden en de vaginaopening dichtgemaakt. Dan blijft er alleen een heel klein gaatje over waardoor urine en menstruatiebloed kan. In Nederland is meisjesbesnijdenis verboden.

Wanneer?
Meisjes worden meestal besneden voor de eerste menstruatie.

Meer:
Vulva
Schaamlippen
Clitoris
Vragen over de clitoris
Meisjesbesnijdenis
Urinebuis
Schaamhaar
Maagdenvlies
Vragen over het
maagdenvlies

Schade

  • Meisjes die besneden zijn, hebben last van urineweginfecties, problemen met plassen en problemen bij de zwangerschap en de bevalling.
  • Als de clitoris is weggehaald, kan een meisje niet meer via de clitoris klaarkomen. Dit heeft grote invloed op het plezier van seks.

Bang
Ben jij bang dat jij zelf besneden zal worden? Of denk je dat er met een vriendin in je omgeving zoiets staat te gebeuren? In allebei de gevallen is het heel belangrijk om hulp te zoeken. Die hulp is bedoeld om jou of je vriendin te helpen. Je kunt hiervoor terecht bij het AMK of de GGD, afdeling Jeugdgezondheidszorg. Zij kijken welke acties nodig zijn. Vraag eventueel je mentor op school om het telefoonnummer van het AMK, de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van de GGD. Ook kun je bij het Sense-spreekuur terecht, zij luisteren naar je en helpen je uitzoeken bij wie jij in jouw omgeving terecht kunt.

No Game is een jongerengroep in Nederland die zich actief bezighoudt met de strijd tegen meisjesbesnijdenis. Kijk op www.no-game.nl/

Sense Spreekuur Sense Spreekuur Soa-test Condooms Condoomautomaat Morning-afterpil