Print Page

Eicel

 

Icoontje Links

Icoontje Werkstukinformatie

Icoontje FAQ

Icoontje Sense

Ieder meisjes heeft eicellen. Die eicellen noemen we ook wel 'eitjes'. Ze zijn zo groot als een speldenknopje. Door een signaal van de hormonen laat de eileider elke maand een eicel los. Je kunt dan zwanger worden. Dat wil zeggen: als je rond dat moment met een man vrijt en er sperma in je vagina komt. Uit de eicel van de vrouw en een spermacel van de man kan een kind groeien. In de eicel zit de erfelijke informatie van de vrouw, in de spermacel zit de erfelijke informatie van de man.

Meer:
Bekkenbodem
Vagina
G-plek
Baarmoeder
Eierstokken
Eileiders
Eicel

Vruchtbaar
Als je vruchtbaar bent, betekent het dat je een kind kan krijgen. Voor een meisje betekent het dat je eicellen bevrucht kunnen worden door sperma.  Je bent niet je hele leven vruchtbaar. Eigenlijk alleen maar in de periode dat je ongesteld wordt. Dat is meestal van ongeveer 13 jaar tot  45 jaar (soms wat eerder, of wat later). Daarvoor zijn je eitjes nog niet volgroeid. Daarna heb je geen eitjes meer.

Ben je tussen de 13 tot 45 jaar? Dan zit je in de 'vruchtbare' leeftijd, maar je bent niet de hele tijd even vruchtbaar. Dat hangt af van je menstruatiecyclus. Rond je ovulatie ben je het meest vruchtbaar.

Sense Spreekuur Sense Spreekuur Soa-test Condooms Condoomautomaat Morning-afterpil