Print Page

Clitoris

 

Icoontje Links

Icoontje Werkstukinformatie

Icoontje FAQ

Icoontje Sense

De clitoris zit tussen de schaamlippen en wordt ook wel kittelaar of clit genoemd. Het lijkt een klein bobbeltje, maar het grootste deel van de clitoris zit aan de binnenkant van het lichaam.

De clitoris is het meest gevoelige plekje bij een meisje. Als de clitoris wordt gestreeld of gelikt, wordt deze groter. Er ontstaat een lekker gevoel in je lichaam. Bij langer wrijven kun je een orgasme krijgen (klaarkomen).

 

Meer:
Vulva
Schaamlippen
Clitoris
Vragen over de clitoris
Meisjesbesnijdenis
Urinebuis
Schaamhaar
Maagdenvlies
Vragen over het
maagdenvlies

VulvaKijk zelf naar de buitenkant

  • Het buitenste deel van de clitoris is een roze bolletje dat ongeveer tussen de drie en acht millimeter groot is.
  • Het zit aan de bovenkant van de binnenste schaamlippen (vanaf je buik gezien). Precies op het punt waar deze twee lippen bij elkaar komen. De buitenkant van de clitoris zit verscholen achter een voorhuid, ook wel hoedje genoemd.
  • De clitoris is erg gevoelig (eigenlijk net zoals de eikel bij jongens).

Ook aan de binnenkant!
De clitoris zit niet alleen aan de buitenkant van het lichaam. Wist je dat zij ook doorloopt aan de binnenkant? Dat is nog niet zo lang geleden ontdekt. Aan de buitenkant zie je maar een klein stukje van de clitoris. Het grootste deel zit in het lichaam, verborgen achter de schaamlippen en rondom de ingang van de vagina. De clitoris is dus veel groter dan je denkt!

Uitleg bij plaatje
Het topje van de clitoris is het stukje dat je ziet aan de buitenkant van het lichaam. Alle delen in rode tekst zie je aan de buitenkant. Alle delen in blauwe tekst zitten verborgen in de binnenkant van het lichaam en kan je dus niet zien aan de buitenkant.

Bij het vrijen
Omdat een groot deel van de clitoris van binnen zit achter de schaamlippen, is het voor een meisje vaak ook lekker om die plekken aan te raken. Raak dus niet alleen het kleine knopje aan (de buitenkant van de clitoris), maar streel of lik ook eens het hele gebied rondom de schaamlippen en vagina. Kijk ook eens bij beffen en vingeren.

Kussentje
De binnenkant van de clitoris is eigenlijk een soort kussentje bij het vrijen. Als een meisje opgewonden wordt, stroomt er bloed in de clitoris aan de binnenkant van het lichaam, om haar vagina heen. Dat zijn zwellichamen: ze wellen op, eigenlijk net zoals de penis van een jongen die opgewonden wordt. De clitoris wordt dus groter en vormt een soort kussentje. Ook wordt de vagina vochtig. Door het kussentje en doordat het vochtig wordt, kan de penis makkelijker in de vagina glijden bij het vrijen en doet vrijen geen pijn voor het meisje, maar is het lekker.

Let op: als een meisje te snel gaat neuken, dan is het kussentje van de clitoris nog niet 'opgepompt' en de vagina nog te droog. Dan kan het vrijen pijn doen. Daarom is het belangrijk dat meisjes de tijd nemen om opgewonden te worden.

Vlak voor het orgasme
Als een meisje vlak vóór haar orgasme zit, kan haar clitoris overgevoelig worden. Het kan dan een beetje irriteren als de clitoris wordt aangeraakt, bijvoorbeeld bij het vingeren. Maar als je dan stopt met het aanraken en stimuleren van de clitoris, komt dat orgasme er niet! Wat je wel kan doen, is het gebiedje net om de clitoris heen stimuleren. Of je kunt overgaan op beffen.

Ervaringen
Ervaringen uitwisselen over de clitoris?
Ga naar het forum van Sekswoordenboek.

 

Sense Spreekuur Sense Spreekuur Soa-test Condooms Condoomautomaat Morning-afterpil