Print Page

Borsten

 

Icoontje Links

Icoontje Werkstukinformatie

Icoontje FAQ

Icoontje Sense

 
In de puberteit gaan je borsten groeien. Dit kan al beginnen bij een meisje van acht, maar ook bij een meisje van dertien. Borsten zijn er in alle vormen en maten. Ook tepels verschillen sterk van elkaar, zowel de grootte als de kleur. Vaak zijn borsten ongelijk van grootte of vorm.

Ontevreden?
Veel meisjes zijn niet tevreden over hun borsten. Ze willen grotere of kleinere of meer stevige borsten. Maar de vorm en grootte van je borsten zijn een kwestie van erfelijke aanleg. Je hebt er dus geen invloed op. Soms worden ze wat kleiner als je afvalt en wat groter als je aankomt. De grootte of vorm van je borsten heeft trouwens niets te maken met hun gevoeligheid: kleine borsten zijn net zo gevoelig als grote borsten.

Borsten van binnen
Het grootste deel van je borsten bestaat uit melkklieren. Deze komen uit in de tepels. Ze zorgen voor melkafscheiding als je zwanger raakt. Daarnaast bestaan je borsten uit vetweefsel. Elke maand bereiden de borsten zich onder invloed van hormonen voor op een zwangerschap. Ze worden wat groter en gevoeliger. Na de menstruatie hebben ze weer hun oude vorm.

Borsten en seks
Borsten, vooral de tepels, zijn gevoelig voor aanraking en kunnen harder en groter worden tijdens seks. De tepelhof, het gebiedje rond je tepel, zwelt op en gaat er donkerder uitzien. De huid van de tepelhof wordt bobbelig. Veel meisjes vinden het lekker als hun borsten en tepels worden aangeraakt. Je kunt je vingers gebruiken, je lippen, je tanden, je tong. Vaak voel je de aanraking van je borsten ook in je vagina die dan vochtig wordt. Het kan extra lekker zijn als tegelijk je borsten en vagina worden aangeraakt.

Sense Spreekuur Sense Spreekuur Soa-test Condooms Condoomautomaat Morning-afterpil