Print Page

Eikel en voorhuid

 

Icoontje Links

Icoontje Werkstukinformatie

Icoontje FAQ

Icoontje Sense

De eikel is het uiteinde van je penis. Hij wordt ook wel ‘glans’ genoemd.

De eikel is glad, zacht en meestal rozerood van kleur.
Krijg je een erectie, dan vullen de penis en de eikel zich met bloed. De eikel zwelt dan op en wordt donkerder (of roder).

 

Meer:
Eikel en voorhuid
Balzak
Erectie
Zaadlozing
Schaamhaar
Besnijden

Penis-screenOver de eikel zit de voorhuid. Als je geboren wordt, zit de voorhuid vastgekleefd aan de eikel. Ergens tussen je achtste en veertien jaar gaat je voorhuid vanzelf loszitten.

Als je een erectie krijgt, komt je eikel bloot te liggen. De voorhuid schuift dan over de eikel naar achter. Heb je een langere voorhuid, dan kan de eikel ook bij een erectie bedekt blijven. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang je de voorhuid goed genoeg kan terugtrekken om ook onder de rand van de eikel te wassen.

Sommige jongens hebben kleine bultjes op de rand van de eikel zitten. Dat is geen soa, maar een normaal verschijnsel dat ‘pearly penile papules’ of parelketting genoemd wordt.

 

De eikel is een gevoelig, maar lekker plekje

De eikel is erg gevoelig. Het meest gevoelige deel wordt gevormd door de eikelrand (corona) en het toompje (frenulum). Dat is het riempje waarmee je voorhuid aan de eikel vastzit.

frenulum corona toompje

Ben je onbesneden, wordt de eikel beschermd door de voorhuid. De eikel is dan zacht zonder dikke hoornlaag en daardoor erg gevoelig.
Bij besneden jongens is de is eikel altijd ontbloot. Daardoor is de hoornlaag van de eikel dikker. De eikel is dan iets minder gevoelig, maar dat hoeft geen probleem te zijn voor een goed seksleven. Het kan zijn dat het wat langer duurt voordat je bij aftrekken of vrijen klaarkomt.

Bij aftrekken schuif je de voorhuid heen en weer over de eikel. Dat geeft een lekker gevoel waardoor je klaar kunt komen.
Ben je besneden, dan kun je bij het aftrekken geen gebruik maken van het ‘glij-mechanisme’ van de voorhuid. Om je af te trekken, glij je met je hand over de eikel heen en weer. Gebruik speeksel (of glijmiddel) om het wat soepeler te maken.

Hier lees je meer over aftrekken.

Bij pijpen en neuken gebeurt eigenlijk hetzelfde als bij aftrekken, maar dan met de mond of vagina.

 

Als je je voorhuid niet naar achter kunt trekken

Sommige jongens merken dat ze hun voorhuid niet goed naar achteren kunnen doen. Het kan dan pijn doen om af te trekken of te neuken. Ook kun je dan niet goed de eikel schoonhouden. Er kunnen dan twee dingen aan de hand zijn:

  • Je hebt een te nauwe voorhuid. De voorhuid kan niet over de eikel getrokken worden omdat de opening van de voorhuid niet groot genoeg is.
  • Het toompje is te kort. De voorhuid is wel ruim genoeg, maar als je de voorhuid naar achter wil trekken, dan wordt je eikel ook mee getrokken.

Oefeningen voor een te nauwe voorhuid
Als je zeker weet dat het gaat om een te nauwe voorhuid, kun je door middel van oprekoefeningen proberen de voorhuid losser te maken.

  • Probeer iedere dag de voorhuid een beetje verder over de eikel te trekken terwijl je penis nog slap is.
  • Doe dit voorzichtig, forceer niets. Gebruik eventueel wat glijmiddel.
  • Wanneer dit goed gaat, kun je dezelfde oprekoefening ook proberen als de penis stijf is.
  • Zie je na een paar maanden geen verbetering, ga dan naar je huisarts of naar een Sense spreekuur voor advies.

Een te kort toompje? Naar de huisarts
Bij sommige jongens zit het toompje stevig vast. Dit kan pijnlijk zijn als je een erectie hebt. De voorhuid kan dan niet helemaal over je eikel. Als je dat wel probeert, dan voel je dat je eikel meegetrokken wordt precies op de plek waar het toompje zit. De dokter kan het toompje losmaken. Ga dus naar je huisarts of naar een Sense speekuur voor advies.

Ervaringen
Ervaringen uitwisselen over de eikel?
Ga naar het forum van Sekswoordenboek.

Sense Spreekuur Sense Spreekuur Soa-test Condooms Condoomautomaat Morning-afterpil